Cultuur & Curiosa

Museum ’t Ponthús

In dit museum wordt de lange geschiedenis van de oudste stad van Friesland, wat Stavoren is, in een heel lange tijdlijn verbeeld. Onder andere komen de Slag bij Stavoren, de inval van de Noormannen en de walvisvaart voorbij, maar er is ook aandacht voor de meer recentere geschiedenis.

Hooglandgemaal

Het Hooglandgemaal is in 1966 gebouwd, en is een elektrisch gemaal. Het bouwwerk met gebogen dak is ontworpen door architect Pieter de Vries. In de hal bevinden zich vier grote horizontale schroefpompen. Het gemaal heeft als functie het water te lozen vanuit het Johan Frisokanaal, op het IJsselmeer. In 2015 is het gebouw zelfs als beschermd rijksmonument aangewezen.

11fountains

In 2018 sierden elf internationale kunstenaars elf cultuurhistorische steden van Friesland met bijzondere, en unieke waterwerken. ‘The Fish for Stavoren’ is speciaal voor Stavoren ontworpen door Mark Dion. Dit kunstwerk is geïnspireerd op de zeevaart- en visserijtradities binnen Stavoren. Het is zeer indrukwekkend, en de moeite zeker waard om even te gaan kijken.